Mountainbikes
Mountainbikes in de webshop  

 Mountainbikes, ook wel ATB of MTB genoemd, zijn fietsen met 26 inch of 29 inch wielen en dikke banden geschikt om door ruig terrein te fietsen. Er zijn vele varianten, we gaan in op de 2 veruit meest voorkomende varianten.

Hardtail

Deze fietsen hebben een verende voorvork en een vast frame. Het frame is gemaakt van aluminium of carbon.

Full Suspension

Deze fietsen hebben een verende voorvork én een verend frame. Het frame wordt geveerd door een scharnierende achterbrug waar een demper in is geplaatst. Voor- en nadelen ten opzichte van de hardtail zijn:
 Meer comfort Trillingen worden door het frame en voorvork opgevangen waardoor berijder minder te voorduren krijgt. Ideaal voor mensen met rug en nekklachten.
 Meer grip bij afdalingen De wielen stuiteren minder over de ondergrond en blijven meer contact houden. Veiligheid wordt daardoor ook groter.
 De prijs Door de extra scharnieren en dempers wordt prijs hoger.
 Krachtverlies Omdat in de vering energie verdwijnt is de krachtoverbrenging .i.c.m. het hogere gewicht van een Full Suspension iets minder efficiënt dan een hardtail. Dit verschil is door nieuwe technieken en het gebruik van lichtgewicht materialen echter zeer klein geworden.

Frame

Aluminium

De meeste frames van mountainbikes zijn van aluminium. De voordelen van aluminium zijn het lage gewicht en hoge stijfheid. Door het veelvuldig toepassen van aluminium frames is het prijstechnisch ook interessant.
 De prijs

Carbon

Steeds meer Mountainbikes zijn voorzien van een carbon frame. Het voordeel is dat carbon veel lichter is een hogere stijfheid heeft.
 Hogere stijfheid dan aluminium
 De prijs

Versnellingen

De versnellingen zijn meestal van Shimano. De meest gangbare groepen in volgorde van prijs zijn Alivio (instap) , Deore (hoge kwaliteit,) Shimano Deore L.X. (hoge kwaliteit en prestaties), Deore X.T. (hoge prestaties, laag, gewicht, top uitstraling) Deore X.T.R. (professioneel)

Veersysteem

Gelukkig zijn veel verende voorvorken voorzien van een lockout. Dit type voorvork is d.m.v. een knopje boven op de vorkpoot vast te zetten. Of met een knopje aan het stuur (remote lockout). Hiervoor kun je kiezen als je over vlak terrein rijdt en geen vering nodig hebt.

Remsystemen

Toegepaste remsystemen bij mountainbikes zijn:

V-brakes
 Onderhoud Zeer makkelijk remmen bijstellen en remblokken vervangen
 Remkracht hoog
 Lage prijs

Magura hydraulische velgremmen
 Meer remkracht en doseerbaar Deze remmen krachtiger dan V-brakes en zijn zeer goed doseerbaar.
 Onderhoud Het onderhoud is minimaal en het vervangen van remblokken is makkelijk zelf te doen.
 Blijven krachtig remmen In “Nederlandse omstandigheden” (nat en modder)
 De prijs Iets duurder dan V-brakes

Schijfremmen
 Zeer krachtig en doseerbaar remmen
 Remmen lopen niet aan bij slagen in wielen
 Goede uitstraling
 Hoge prijs
 Meer onderhoud Moeilijker zelf te onderhouden

Deel deze pagina via Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail