Racefietsen
Racefietsen in de webshop  

 Een racefiets is een fiets die is geoptimaliseerd voor gebruik in wielerwedstrijden.

Twee zaken zijn hierbij van belang: de luchtweerstand en het gewicht.
Beiden worden zo laag mogelijk gemaakt, voor zover dat binnen de reglementen mogelijk is. Er zijn fietsen geoptimaliseerd voor gebruik op de weg, de baan en het veld (cyclocrossfiets).

Baanfietsen hebben geen remmen en versnellingsapparaten en zijn voorzien van een vast tandwiel op de achternaaf.
Racefietsen voor de weg kunnen daarnaast geoptimaliseerd worden voor criteriums, klassiekers, bergritten en tijdritten.
Cyclocrossfietsen hebben andere remmen (cantilevers), iets bredere banden met noppenprofiel en een wat langere achtervork (om de plaatsing van wielen met de iets bredere band mogelijk te maken).

Framemaat

Een renner dient optimaal op de fiets te zitten. De fiets wordt zo goed mogelijk gekozen, passend bij de lichaamsmaten van de renner. Fijnafstelling vindt plaats met stuur- en zadelpen. In feite zijn alle lichaamsmaten belangrijk: lengte, binnenbeenlengte, romplengte, schouderbreedte, schoenmaat, enz., maar drie belangrijke regels zijn de volgende:
 Framehoogte Deze bedraagt 65% van de binnenbeenlengte (dat is bij een klassiek  frame, d.w.z. één met horizontale bovenbuis)
 De zithoogte Deze wordt gemeten vanaf het pedaal in laagste positie tot aan de bovenkant van het  zadel bedraagt 108% van de binnenbeenlengte
 Stuurbreedte Een stuur heeft schouderbreedte.

Wij verzorgen een nauwkeurige meting, zodat u de juiste maat fiets aanschaft en zadel- en stuurpen correct zijn afgesteld.

Frame

Frames worden tegenwoordig vooral gemaakt van staal, aluminium of carbon. Op kleine schaal wordt ook magnesium gebruikt. Combinaties van aluminium met carbon of titanium met carbon komen ook voor.

Onderdelengroep

Een onderdelengroep bestaat uit alle bewegende delen aan een racefiets: naven, cassette, ketting, derailleurs, crankstel en trapas, pedalen, remmen, schakelaars en balhoofdstel. In de racefietswereld bestaan drie grote leveranciers van complete aandrijfonderdelen: het Italiaanse Campagnolo, het Japanse Shimano en het Amerikaanse SRAM. Ze leveren verschillende (maar vergelijkbare) groepen, elk met een eigen kwaliteit en bijbehorende prijs.

Deel deze pagina via Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail