Hoe profiteert u van fiscaal voordeel bij aanschaf van een fiets?

Vanaf 1-januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) van start gegaan. Dit is het alternatief voor wat vroeger het bedrijfsfietsenplan heette. Het houdt in dat uw werkgever elk jaar een bepaald percentage van de loonsom mag besteden aan belastingvrije vergoedingen voor medewerkers. In de praktijk betekent dit dat uw werkgever bepaalt hoe vaak u een fiets met belastingvoordeel mag aanschaffen en tegen welk bedrag. Wilt u dus een fiets met fiscaal voordeel aanschaffen, vraag dan eerst na bij uw werkgever wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Een voorbeeld: uw werkgever financiert een fiets voor u met een cataloguswaarde van €749. Omdat de kosten van de fiets van uw brutoloon worden ingehouden hoeft u over dit bedrag geen belasting te betalen. Als we er vanuit gaan dat u in de 2e belastingschijf valt, dan levert dit een voordeel op van 37,60%. U betaalt netto dus geen €749 maar €468. Is uw salaris hoger en bent u in een andere belastingschijf ingedeeld, dan loopt het voordeel verder op.

Er zijn 3 manieren om uw fiets via de WKR te betalen:

1. Zelf betalen en declareren bij werkgever
U betaalt de fiets zelf en levert de factuur in bij uw werkgever. Uw werkgever zal de fiets tot het afgesproken bedrag met u verrekenen. U kunt ook een duurdere fiets uitzoeken. Het bedrag boven uw WKR-budget levert dan geen fiscaal voordeel op.

2. Werkgever betaalt Post Fietsen rechtstreeks
U zoekt een fiets uit en wij maken de factuur op en sturen deze naar uw werkgever. Zodra wij de betaling hebben ontvangen kunt u de fiets afhalen. Als u de fiets eerder mee wilt nemen, dan kunt u het bedrag zelf voorschieten. Als de betaling van uw werkgever binnen is, maken wij dat weer aan u over.

3. Via een tussenorganisatie zoals NFP of bedrijfsfietsen Nederland
Uw werkgever heeft de administratie van het fietsplan uitbesteed aan een tussen-organisatie. Voor uw werkgever is dat gratis. Deze organisaties brengen bij ons een commissie van 15% van de waarde van de fiets in rekening. Als u op deze manier een fiets wilt aanschaffen dan kunnen wij u helaas geen korting verlenen op de adviesprijs. Als u een aanbiedingsfiets wilt kopen via deze regeling, dan zullen wij de vergoeding voor de tussenpersoon (15% van de waarde van de fiets) aan u doorberekenen.

Post Fietsen doet mee aan fietsplannen van de organisaties Nationale Fiets Projecten en Bedrijfsfietsen Nederland B.V. en ook aan fietsenplannen die door uw werkgever persoonlijk zijn opgesteld.Nationale fiets projectenBedrijfsfietsen Nederland

Deel deze pagina via Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail