Gazelle e-bike

Voor de elektrische leasefiets laten automobilisten graag hun auto staan

De fiets van de zaak is aan een gestage opmars bezig sinds de invoer van de leasefietsregeling in 2020. Opvallend is dat vooral werknemers met een zakelijke elektrische fiets de auto steeds vaker laten staan. 

Ruim 60 procent van die zakelijke e-bikes vervangt namelijk andere vervoermiddelen, en dan vooral de auto (77 procent); die blijft meerdere dagen per week ongebruikt dankzij de fiets van de zaak.  

De leasefiets zorgt daarmee voor een vermindering van het aantal autokilometers en helpt bedrijven zo hun CO2-voetafdruk te verkleinen. 

Ook privé meer fietsen

Opvallend is ook dat driekwart van de respondenten aangeeft meer privé te zijn gaan fietsen. De e-bike en de speed-pedelec vinden gretig aftrek in de zakelijke leasemarkt. Om precies te zijn 70 procent van de gebruikers kiest voor een elektrische zakelijke fiets en is bereid een afstand tot 15 kilometer (enkele reis) af te leggen. In de particuliere markt is dat 44 procent. Voor de zakelijke speed-pedelec (elektrische fiets met een topsnelheid van maximaal 45 km/h), ligt dit percentage met 2,8 procent zelfs ruim twee keer hoger dan in de particuliere markt.

Zakelijk of privé een fiets leasen?

Post Fietsen kaatsheuvel

Review van een klant

Ja zeker, ik geef het toe, ik houd van fietsen, van mooie fietsen, van snelle fietsen, al is het koersen op de weg of in het veld gezien mijn leeftijd niet meer aan de orde. Dat neemt niet weg dat een mens kan blijven genieten van de mooie zaken die het leven te bieden heeft ook als hij er zelf geen gebruik meer van kan maken.

Ik ben al vele jaren een tevreden en trouwe klant van de firma Post, heb er mogen ervaren hoe de ouders van de gebroeders Post in Kaatsheuvel een fietsenwinkel in de Gasthuisstraat openden, hoe Ryan en Tommy het bevlogen voorbeeld van hun ouders in hun prachtige pand aan de Verzetstraat volgden en praktiseerden, hoe ze de constante uitdaging om uit te breiden en te vernieuwen niet uit de weg gingen.

Het succes van een bedrijf is onlosmakelijk verbonden is met de bevlogenheid , deskundigheid en de cohesie van haar medewerkers.

Saamhorigheid is een belangrijke voorwaarde van succes.

Veruit het grootste deel van mijn leven woon ik in Kaatsheuvel.

Ik doe er onze dagelijkse boodschappen. Ook wij plegen zo nu en dan een digitale bestelling, zij het dat wij een ander koopgedrag hebben dan onze kinderen en kleinkinderen.

Wanneer wij bijvoorbeeld een televisietoestel, een computer of een (elektrische) fiets kopen, gaan wij naar een vertrouwd adres in de buurt dat ons niet alleen mooie beloften op folders of beeldscherm toeschreeuwt. Wij gaan naar vakmensen die naar ons kunnen en willen luisteren, die ons instrueren, installeren en er ook voor ons zijn als er onverhoopt reparaties moeten plaatsvinden, deze deskundig verrichten.

Overigens merken wij dat onze (internet)kinderen voor hun school- werk- en vrijetijdsfietsen vaker ons voorbeeld volgen en kiezen voor een vertrouwd en deskundig adres  Voor de firma Post met name. Zij betalen liever een paar tientjes meer voor een goede en mooie fiets waarop zij een proefrit kunnen maken en die gemonteerd wordt op hun lichaamsbouw dan voor een grote doos met inhoud.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik iedereen aanraad een verstandige keus te maken, niet alleen met je verstand maar ook met je hart.

De mensen van Post-fietsen hebben kennis van zaken en hart voor hun zaak. Dat valt op. Of eigenlijk ook weer niet, omdat menigeen in de regio daar al jaren van overtuigd is.

Albert Megens

Koga Pace

Nieuwe fiets van de zaak-regels (2020)

Door de ingewikkelde berekening van de bijtelling voor het privégebruik was de ‘fiets van de zaak’ de afgelopen jaren geen aantrekkelijke optie voor werknemers. Het kabinet versimpelt de fiscale fietsregeling echter per 1 januari 2020. Hieronder twaalf weetjes die de nieuwe regeling uitleggen.

1. Bijtelling zoals bij een auto van de zaak

Het kabinet vindt dat fietsen naar het werk goed is voor het milieu. Met de nieuwe regels wordt het een stuk aantrekkelijker gemaakt om een fiets van de zaak te gebruiken. De bijtelling voor een fiets van de zaak is straks gebaseerd op de methodiek zoals bij de bijtelling voor een auto van de zaak. Wel zijn de uitgangspunten anders. Het bijtellingspercentage voor een fiets van de zaak is vanaf 2020 7%. Ondernemers kunnen een fiets van de zaak voor zichzelf aanschaffen.

2. Geen lastige registratie en complexe rekenmethode

De maatregel is vooral in het leven geroepen om de regelgeving te vereenvoudigen. Wie nu over een fiets van de zaak beschikt, moet namelijk belasting betalen over het privégebruik. Dit is lastig te registreren en de rekenmethode is complex.

3. Zo werkt de bijtelling

Alleen werknemers die een fiets ter beschikking krijgen van de werkgever krijgen te maken met bijtelling. Behalve voor het woon-werkverkeer mag de werknemer de fiets uiteraard ook voor privé-fietsritten gebruiken. LET OP: ook wanneer een werknemer de fiets van de zaak alleen gebruikt voor het reizen van en naar het werk, is de bijtellingsregeling van toepassing!
De regeling houdt in dat werknemers jaarlijks 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij hun inkomen moeten bijtellen. Goed om te weten is wel dat een werknemer met een fiets van de zaak niet meer in aanmerking komt voor de belastingvrije reiskostenvergoeding.

4. Voor welke fietsen geldt de regeling?

De regeling geldt voor alle soorten fietsen, dus ook e-bikes en speed pedelecs!

5. Bijtelling niet voor accessoires, wel voor accu-upgrade

Accessoires die door de werkgever bij de fiets ter beschikking worden gesteld – zoals regenpakken en fietstassen – vormen in principe gewoon loon, waarover loonbelasting moet worden afgedragen. Maken de accessoires onderdeel uit van de fiets, dan behoren ze tot de consumentenadviesprijs van de fiets. Denk dan bijvoorbeeld aan de upgrade van een accu bij een elektrische fiets. Onderhoudsbeurten en servicepakketten spelen voor de bijtelling geen rol, dat zijn bijkomende kosten voor de werkgever.

6. Controle van het gebruik van een fiets van de zaak

De complexiteit van het al dan niet privégebruik was juist het probleem. Door de nieuwe regels is de verwachting dat de controle bij het beschikking stellen van een fiets vanaf 2020 minder wordt.

7. Werknemer wordt geen eigenaar

Bij een fiets van de zaak die beschikbaar wordt gesteld door de werkgever, blijft de fiets eigendom van de werkgever.

8. Einde dienstverband; fiets moet terug

Treedt een werknemer uit dienst? Dan moet hij of zij de fiets van de zaak teruggeven. Tenzij de werkgever en werknemer een overnamebedrag voor de fiets hebben afgesproken. Dit bedrag moet tenminste de waarde zijn die de fiets in het economisch verkeer heeft ten tijde van de overname. Het overnamebedrag vormt een loonbestanddeel. Ook hier kan de werkgever er voor kiezen om dit bestanddeel in de eindheffingsregeling op te nemen en de daarmee bijkomende belastingen voor eigen rekening nemen.

9. Fiets kan naast de auto van de zaak

Zowel een auto als een fiets van de zaak mogen naast elkaar worden gebruikt. Op die manier moet het bijvoorbeeld voor een werknemer interessanter worden om een aantal dagen per week de fiets naar het werk te pakken.

10. Fiets van de zaak naast privé-auto

Rijdt iemand in een privéauto naar het werk? Dan mag hij voor de dagen die hij met de auto naar de zaak komt, nog steeds de zakelijke kilometervergoeding à 0,19 cent per kilometer berekenen.

11. Werknemer kan een eigen bijdrage voor gebruik van de fiets betalen

Betaalt de werknemer een eigen bijdrage, dan wordt de bruto bijtelling van 7% verminderd met de nettobijdrage van de werknemer. Het resultaat kan nooit minder dan 0 euro zijn.

12. Fiets van de zaak en btw-teruggave

Bij de teruggave van de btw geldt nog steeds het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA). Concreet betekent dit dat de btw bij de aanschaf van een fiets vooraf bij de werkgever afgetrokken mag worden, maar slechts tot het btw-bedrag van de aanschafwaarde van de fiets van 749 euro inclusief btw.

Bron: Tweewieler.nl

Ongeluk met je e-bike? Dit zijn je rechten!

Elektrische fietsen (en de snellere speed pedelecs) zijn enorm in opkomst, maar er kleven ook nadelen aan fietsen met elektrische trapondersteuning. Uit recente cijfers blijkt namelijk dat fietsers steeds vaker betrokken zijn bij verkeersongelukken. Daarnaast zijn de relatief prijzige e-bikes ook in trek bij dieven. Hoe zorg je dat je onbezorgd op je fiets kunt stappen?

In heel 2018 werden ruim 400.000 fietsen met elektrische ondersteuning verkocht, een stijging van veertig procent in vergelijking met 2017. Jammer genoeg zien we die populariteit ook op een vervelende manier terug: volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) zijn er in 2018 meer fietsers dan ooit betrokken geweest bij een verkeersongeval. Op dit moment raakt gemiddeld één op de tien fietsers gewond in het verkeer.

Aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht

Wat gebeurt er als jij op je fiets daadwerkelijk betrokken raakt bij een ongeluk? Rianne Veerman en Bas Knopperts zijn verzekeringsexpert bij Independer. “Het is belangrijk om allereerst goed onderscheid te maken tussen een elobike en een speed pedelec. De elobike gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. De speed pedelec gaat harder”, legt Veerman uit.

Ze vervolgt: “Bezitters van een speed pedelec zijn wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Elobike-rijders niet. Als zij schade veroorzaken dan zijn ze gedekt via hun AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). De meeste Nederlanders hebben zo’n verzekering. Als je die niet hebt en je rijdt op een elobike, dan is dat zeker een overweging waard. Kijk altijd wel even goed in de polis of er een uitzondering is gemaakt voor de elobike. Dan voorkom je vervelende financiële verrassingen.”

Check verkeersregels in het buitenland

In Nederland zijn de regels behoorlijk duidelijk, maar hoe zit dat zodra je met je soepel zoevende tweewieler naar het buitenland gaat? Bas Knopperts: “Vanzelfsprekend moet je altijd even checken wat de verkeersregels zijn omtrent elektrische fietsen in het land waar je vakantie gaat vieren. Een aansprakelijkheidsverzekering geldt ook in het buitenland, dus dat zit goed.” Over diefstal voegt Knopperts nog toe: “Mocht je je fiets tegen diefstal willen verzekeren, verwacht dan niet teveel van je reisverzekering. Die keert waarschijnlijk slechts een klein deel van de aankoopwaarde uit. Je kunt dan beter een aparte fietsverzekering afsluiten.”

Bron: AD.nl

Fiesten leasen: mogelijk bij Post Fietsen

Private lease of financiering nu mogelijk

Wilt u graag een (elektrische) fiets aanschaffen, maar ziet u op tegen de aanschaf- en onderhoudskosten? Maak dan gebruik van de Post Fietsen Lease Fiets. Geen hoge aanschafkosten en geen onverwachtse onderhoudskosten; dat is wat het leasen van een fiets voor u kan betekenen. Voor een vast maandbedrag beschikt u over een kwaliteitsfiets, inclusief al het onderhoud, de reparaties en een verzekering! Voor werkgevers is het al langer mogelijk zakelijk fietsen te leasen voor medewerkers, maar nu is het ook mogelijk om als particulier een fiets te leasen. Wij werken samen met twee betrouwbare partners om dit te realiseren. U kunt kiezen voor Gazelle Privé Plan of de Bovag Leasefiets. Gazelle biedt u ook de mogelijkheid om een fiets te financieren door middel van een lening. De fiets komt dan direct in uw bezit.

informatie over het privé leasen of financieren van een fiets