Elektrische fietsen (en de snellere speed pedelecs) zijn enorm in opkomst, maar er kleven ook nadelen aan fietsen met elektrische trapondersteuning. Uit recente cijfers blijkt namelijk dat fietsers steeds vaker betrokken zijn bij verkeersongelukken. Daarnaast zijn de relatief prijzige e-bikes ook in trek bij dieven. Hoe zorg je dat je onbezorgd op je fiets kunt stappen?

In heel 2018 werden ruim 400.000 fietsen met elektrische ondersteuning verkocht, een stijging van veertig procent in vergelijking met 2017. Jammer genoeg zien we die populariteit ook op een vervelende manier terug: volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) zijn er in 2018 meer fietsers dan ooit betrokken geweest bij een verkeersongeval. Op dit moment raakt gemiddeld één op de tien fietsers gewond in het verkeer.

Aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht

Wat gebeurt er als jij op je fiets daadwerkelijk betrokken raakt bij een ongeluk? Rianne Veerman en Bas Knopperts zijn verzekeringsexpert bij Independer. “Het is belangrijk om allereerst goed onderscheid te maken tussen een elobike en een speed pedelec. De elobike gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. De speed pedelec gaat harder”, legt Veerman uit.

Ze vervolgt: “Bezitters van een speed pedelec zijn wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Elobike-rijders niet. Als zij schade veroorzaken dan zijn ze gedekt via hun AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). De meeste Nederlanders hebben zo’n verzekering. Als je die niet hebt en je rijdt op een elobike, dan is dat zeker een overweging waard. Kijk altijd wel even goed in de polis of er een uitzondering is gemaakt voor de elobike. Dan voorkom je vervelende financiële verrassingen.”

Check verkeersregels in het buitenland

In Nederland zijn de regels behoorlijk duidelijk, maar hoe zit dat zodra je met je soepel zoevende tweewieler naar het buitenland gaat? Bas Knopperts: “Vanzelfsprekend moet je altijd even checken wat de verkeersregels zijn omtrent elektrische fietsen in het land waar je vakantie gaat vieren. Een aansprakelijkheidsverzekering geldt ook in het buitenland, dus dat zit goed.” Over diefstal voegt Knopperts nog toe: “Mocht je je fiets tegen diefstal willen verzekeren, verwacht dan niet teveel van je reisverzekering. Die keert waarschijnlijk slechts een klein deel van de aankoopwaarde uit. Je kunt dan beter een aparte fietsverzekering afsluiten.”

Bron: AD.nl